Sneeuwklokje

Een mooie voorjaarsbloeier,hij leent zich goed voor het verwilderen.De pollen direct na de bloei met groen  blad verscheuren .Onder struiken zij het prima doen als de grond wat vochthoudend en humusrijk is Ze kunnen vele jaren ergens blijven staan.Voor iedereen die uitkijkt naar het voorjaar, januari en februari zijn de maanden van de sneeuwklokjes.

img_7821
Sneeuwklokjes   Foto Pl@ntster

 

Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting.
Een van de volksnamen is vroeg opjes .
Sneeuwklokjes zijn giftig, zowel blad, bloem als bol.

Naast het bol gewasje bestaat ook de sneeuwklokjesboom (Halesia carolina); deze bloeit echter pas vanaf half april met bloempjes die inderdaad op sneeuwklokjes lijken.

Als een sneeuwklokje zich op een plek goed voelt, wordt een bolletje al snel twee bolletjes en zo kan na verloop van tijd een mooi wit tapijt van tere bloemetjes ontstaan.

Een vrij onbekende manier om meer sneeuwklokjes op uw erf te krijgen, is door zaaien.

Als de groene zaaddozen geel worden, iets opengaan en de steeltjes naar de grond buigen, wordt het tijd om te verzamelen. Zaai meteen en direct in de grond.

In de natuur helpen mieren een handje bij het verspreiden van sneeuwklokjes. Aan het zaad zit een ‘mierenbroodje’: een wit, zoet uitgroeisel dat mieren graag aan hun larven voeren.

Je kunt de pollen ook vermeerderen door ze te delen.

Geef sneeuwklokjes een plek waar ze in het voorjaar volop in de zon staan, maar de rest van het jaar in de schaduw. Een plek onder bomen of struikgewas is voor de bolletjes vaak ideaal.

Sneeuwklokjes maken maar kleine bolletjes, die snel uitdrogen. Plant daarom geen bollen in het najaar, maar koop dit bol gewas  ‘in het groen’. Bij voorkeur net na de bloei zet je de hele pol op de gewenste plek.

Sneeuwklokjes houden van een ‘rustige plek’. In de border zul je de grond regelmatig bewerken. Het sneeuwklokje staat liever op een plek waar je niet hoeft te graven of schoffelen.

Als u sneeuwklokjes in het gras wilt zetten, kies dan ook een plek met voorjaarszon en zomerschaduw, het liefst een plekje in een niet te dichte grasmat. Maai pas weer na het afsterven van het loof.

Laat het loof na de bloei staan tot het afsterft. Het bolgewasje  haalt kracht uit het groen en zo heb je meer kans dat de bollen zich zullen handhaven en vermeerderen.Bron Landleven.

 

Groet Plantster

 

 

 

 

4 gedachtes over “Sneeuwklokje

  1. Ja, bij ons beginnen ze ook te bloeien, elk jaar weer een wondertje.
    Maar die vrouwenmantel is op dit moment toch nog niet zo mooi bij jou,hé.

    groeten Monique

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s