Koe in de wei

Koe in de wei
Genietend van een welverdiende rust tijdens de warmte op hun favoriete plek

Zie mij eens liggen, is het geen aandoenlijk mooi plaatje ?
Dagdromend, ’t is niet alleen voor mensen maar ook voor koeien
Op ’n hittedag (29-06-2022) in de schaduw van bomenEen koe in de wei
’n blog eraan besteden
als wel of niet beladen
Ik praat ’t niet goed maar
er rijzen vragen ….
Heeft men dit jaren geleden
niet zien aankomen?
De kleine boerenbedrijven
alsmaar groter moesten worden
om rond te kunnen komen
hetgeen voor menigeen
de emmer doet overlopen
Het zal niet meevallen
De laatste woorden
door misverstanden en protest
zijn nog niet uitgesproken
waar ik niet verder op in ga

Wat ik las…
veel boeren doen er alles aan
om aan de strenge eisen te voldoen
Men heeft zorgen over de stikstof
heeft men ook begrip voor die boeren?
Niet alleen voor ons klein Nederland
Stikstof stopt niet bij de grens
Het dilemma gaat met ’n vliegtuig mee
Met het zien en horen van nieuwe straaljagers
hierbij hun zwaarder geluid wat ’t te weeg brengt
Nu zij hun oefeningen houden,
niet over de steden
maar over de dorpen nabij de natuur
Wat stoten zij dan wel niet uit
als je het met de veestapel gaat vergelijken
Dan nog de fabrieken<en wat nog meer
om de stikstof problemen aan te pakken
Problemen> als een emmer met water
waar een klein gat onderin zit
die onder een lopende kraan staat. 

Het is aan jou of mij hoe je het bekijkt
Het behoeft weinig woorden of uitleg
wat ik er in zie of er van zie
met wat ik ervan vindt of zeg
Het staat volop in de publiciteit
als het gaat over de schijt
Over de stikstof die er bij komt kijken
Met de koe in de wei zij horen er bij

Groet Plantster

4 gedachtes over “Koe in de wei

  1. Mijn vader was in de jaren 60 boer tot zijn boerderij moest wijken voor stadsuitbreiding. Hij werd uitgekocht veel mensen dachten dat hij daar grof geld voor heeft gekregen, nou nee , de goeie man was te goed van vertrouwen en heeft er uiteindelijk geen stuiver aan overgehouden. Hij probeerde het nog door wat land te pachten en daar wat koeien op te houden,maar toen moest op dat land een snelweg komen, dat was voor hem het einde, Want de pachter stemde toe. Het heeft daarna nog jaren geduurd voordat de snelweg voltooid was. Dit is dus beslist niet de eerste keer dat boeren dreigen hun bezit kwijt te raken . Nu roepen er mensen , ja maar ze krjgen al jaren forse subsidies, maar dat zijn mensen die niet snappen wat voor giga ingrepen boeren moesten doen om hun bedrijf aan de regels te laten voldoen. En de afkoopsom? Nou die kunnen de meeste boeren gelijk doordoen aan de banken om hun schulden af te lossen en dan mogen ze blij zijn dat ze genoeg overhouden om ee n huis te kopen, O ja, de huizen die er niet zijn tot dat alle vrijgekomen grond volgebouwd is natuurlijk, maar ja dat zullen dure kavels worden, die de meeste mensen niet kunnen betalen. En vergis je niet het blijft niet bij boeren alleen die de dupe zullen zijn. Heel veel mensen zijn verbonden aan de boeren, zoals loonwerkers, veevoederbedrijven, veeartsen, de bedrijven die de melk en het vlees verwerken, toeleveringsbedrijven van materieel en kunstmest, tuinbouwscholen,edrijven die de producten exporteren , zorgboerderijen.. Ik ben er vast nog wel een paar vergeten. En nee, ik ben zelf geen boerin, maar heb wel een dochter die met hart en ziel sinds 2 jaar aan het werken op een boerderij verknocht is.

    Geliked door 1 persoon

    • Nou ja , ik vind het gewoon jammer dat we boeren zien als een opzichzelf staande groep mensen en dat we het hebben over burgers en boeren en niet over inwoners van ons land. Mijn dochter las laatst een reactie van zo’n zogenaamde burger, zij ging wel weer gewoon fabrieksmelk in de supermarkt halen i.p.v. bij de lokake boer??????.Want dat gedrag van de boeren daar was ze klaar mee aan haar zouden ze niets meer verdienen .

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s