Kerst periode

Met kleine kaarsjes aan en dan in de kerstboom ,het kijkt heel mooi ,maar als wel  brandgevaarlijk,ik moet er niet aan denken met kleine kinderen of huisdieren.Nu er zoveel variatie  is wat betreft de verlichting ,je weet bijna niet meer wat voor verlichting ,maar je neemt een keus ,wat voor jou geschikt lijkt, om jouw kerstboom doen oplichten.Ook voor de veiligheid ,’t scheelt voor brandgevaar.Het wil niet zeggen dat er niemand geen  brandende kaarsjes meer in de kerstboom plaatst ,maar dat is dus ‘n  verantwoording van degenen .Ik zal de laatste zijn die zegt dat het niet mag  ,maar  wil het hier even aankaarten ,gewoon een luchtig zegje erover,Dus mocht er iemand onder ons ,echte kaarsjes gebruiken,houd het  brandende kaarsje in de gaten (knipoogje)

Elk jaar en andere kleur in de boom,ik weet niet of het de kerstboom iets uitmaakt of de ballen rosé,rood ,zwart,groen blauw,wit ,zilver of goudkleurig zijn,Het heeft te maken met jouw  smaak…..Of wat voor  kleuren en optuigingen  er nog  meer te zien zijn in de winkels Daarbij  telkens veranderingen  betreft  de kleuren  van kerstballen en versieringen ed. Of je daar aan meedoet ,dat is aan jou.,jij vindt het wel of niet  mooi om dan een verandering aan te gaan…. waarop tuincentra  inspelen… wat de modetrend zou kunnen worden.

img_0443

De gekste optuigingen ,of zelfs de kerstboom op zijn kop te hangen,het moet niet gekker gaan worden grinnik….

img_0475
Zo kan het ook zoals je ziet

Een boom met een kluit ,ik zie het al voor mij …  de kluit  tegen het plafon haha ,geen gezicht …. dan  zal het een ‘kerst’ boom zijn  zonder ’n kluit eraan ,grinnik.Hoe jij ’n groenigheid naar binnen haalt ,als het jou gezelligheid brengt ,dan is het op zijn kop  een optie,wat het uitstraalt volgens jou.Ook met  kerst  ’n bloemstuk ,het kan er aan toe bijdragen,als  jij  daarvan ’n kerstgevoel krijgt.

img_0553

Als je een boom koopt met  een kluit mag je blij zijn dat er  een paar worteltjes nog aan zitten,de een voor de andere boom  behoudt naalden wat langer ,daar je ook de prijs voor betaald.Het is wel een heerlijk dennengeur als je dan een boom uit de grond hebt kunnen bemachtigen,meestal staan de bomen al ’n geringe tijd te wachten op de koper ervan .De kerstbomen worden steeds vroeger ‘in huis geplaatst, de een voor de ander is  meer verzot op kerstsfeer.Hoe ook de huizen worden verlicht ,zowel binnen en buiten ,voor de aandacht ,de een nog mooier dan het andere ook dat…maar het kan ook te veel van het goede zijn, maar voor de rest zeg ik niks ervan  behalve  dat eerst sinterklaas tijd achter de rug voor mij ,en geleidelijk de kerst in aantocht komt .En me af vragen hoeveel kerstballen heb ik nog  voor in de boom ,en dan er een paar bijkopen.Of het genoeg over gehouden te hebben en er dat jaar weinig gesneuveld zijn,Maar ook tegenwoordig de kunst kerstballen op het eerste gezicht bijna niet van glas te onderscheiden.Het is maar net waar je van houdt of waarom  je glas of kunst ’n bal koopt  ,zoals met meer  ’t geval is

Juist ook mensen onder ons die geen kerst vieren ,het is hun keuze en mekaar in waarde te laten  ,met wel of geen kerststress.Krijgen we een witte of ’n groene kerst?In elk geval is de kerstboom groen/ of  juist niet.Het is tegenwoordig  mogelijk om ’n witte kunstboom te  kopen  als  een kunstige kerstboom.Dus  zonder kunstsneeuw en  waar geen engelenhaar aan te pas komt .Niet zo als vroeger  maar met andere opsmuk  ,als een ‘gezellig’ uitziende kerstboom ….wel of niet met  in ‘n  kribbetje kindeke Jezus,… in ’n stalletje.

Daarbij als je in allerlei winkeltjes  rondkijkt ,zie je steeds meer dingen … kunst en  kitsch , die uiteindelijk niet veel te maken hebben met Kerstmis, voor hedendaags dan ‘n  kerstgevoel en nu de sneeuw zich niet laat vallen.

img_0471

Langer geleden was het gewoon, dat het met kerst wit  was.Binnen de haard of kachel aan en buiten de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelend.De boom alleen zie je steeds eerder in opkomst.In plastic omgewikkeld of zo op de aanhanger of zelfs boven op de auto , het plastic wapperend  met daarin  de gekochte dennenboom en daarna in de warmere kamer mag staan,misschien even te mogen acclimatiseren.

Dit nog  op te  willen schrijven , …wij hebben  voor dit jaar ‘n  echte kerstboom. .Met dennengeur van de boom op huis aan We waren toevallig onderweg met de auto en kwamen ergens voorbij waar ze kerstbomen verkochten.En hebben  we meteen onze keus laten vallen en  dat werd onze  boom ,die dus ook  in ’n plastic net,en toen hup 1,2,3 via de achterklep  in de auto gelegd. Tussen de bestuurder en de bijrijder ’n kluitje , die wel extra in een plastic zak.  🙂  Ik ben benieuwd  of de naalden  dit  jaar ook zo  gauw uitvallen , als van vorig jaar, want deze boom stond al een week buiten te wachten ,nu op ons….grinnik. Er zat ’n beetje wortel aan,we hebben de boom  met zijn kluit in ‘t  water gezet , daar hij de hele nacht  in mag blijven staan en wel tot morgen vroeg, tot dat  hij naar binnen mag.De kamer heb ik zoverre al in orde  en die boom in het weekend zijn entrede doet…

img_0490

Al in het najaar , ze beginnen vroeg  om de kerstspullen op zijn plek te krijgen als voorbeeld  bij Intratuin.Kort van te voren het wel leuk is om even daar rond te slenteren,of er wat aan je handen blijft hangen wat je nog kan gebruiken,of daags naar de kerst  en er korting is op de felbegeerde kunstboom,die je nog niet hebt gekocht ,maar uiteindelijk de stap  zet.
De kunstboom met geen naaldenuitval , voor  het gemak of  in verband met het milieu,de  prijs van ’n dennenboom die elk jaar lijkt te stijgen,en  daardoor de kunstbomen de overhand nemen >Daaraan hangt ook een prijskaartje ,maar   ’n eenmalige uitgave.

Vroeger ging ik naar ’n nachtmis  en achter ‘n  kerkpilaar te hebben gezeten, er was toen  waarschijnlijk geen andere  zit plek , dat kan ik me nog herinneren haha,nu wel lachend ‘t  opschrijven,…In elk geval was ik toen naar de nachtmis geweest nietwaar.Maar die tijd is alweer  voorbij  en ook veranderd .Nu zijn de mis tijden en de gewoontes aangepast .En of jij wel of niet naar de nachtmis gaat ,het is aan jou hoe je kerstmis viert,het is bijna niet meer te vergelijken met vroeger.Of het toen beter was dan nu ,ik zou het niet kunnen zeggen.Het gaat er om hoe voelt het van binnen ,wat zegt het gevoel ,….Het is hoe je het allemaal beleeft.Of het een vreetfestijn wordt met ’n kalkoen ,konijn of wat voor bout dan ook  of uiteten  of alleen rustig of met familie of vrienden thuis verblijven .Het kan alle kanten op,het is hoe jij kerst wil,kan en mag ervaren ,met jouw geloof en jouw gevoel….of  anders geen kerst te vieren .Of geen boom ,of naar de wintersport .Of  naar de woonboulevard……Voor ieder wat wils ,… Met geen familie of vrienden.Het is maar net …wat je wilt  en hoe de kerstperiode  door te komen,met wel of niet een kaars(je) aan. In elk geval ook de kersttijd komt en gaat weer voorbij.maar  de kerstperiode  is wel ’n gezellige tijd ,al zeg ik het zelf.

Denk  ook eens aan mensen die het niet zo goed hebben als jij,die er niet zo warmpjes bij zitten…Voor velen  toch  wel moeilijk, in deze tijd  zijn er mensen die zich  eenzamer voelen of mensen die alleen wonen .Niet altijd wil het zeggen dat zij zich eenzaam of alleen voelen, als ze de kerst doorbrengen, maar wat heeft de kersttijd voor hun in petto.

Wees tevreden met wat je hebt en niet wat je mist .Is het gras van de buren groener dan bij jou,als het zo  lijkt,maar of het dan ook werkelijk zo is ,is nog maar de vraag.

“Met de kerst in  ’t voor uitzicht  vrede op aarde,maar zonder kerst ook in vrede  met mekaar”.

“De kerst ster,de ster van kerst”

 

img_0409
Plant kerstster

De ster verleent zijn naam : kerstster aan de plant ,
de plant heeft ’n naam, genaamd  kerstster.

 

img_0241

Ik zie een ster ,zij staat niet ver  🙂   Groet Plantster

4 gedachtes over “Kerst periode

 1. Hai Plantster 🌲🌹🌲

  Je hebt ècht je best gedaan om alle aspecten van de kerstboom/feest te belichten en zelfs de eenzame ouderen ben je in dit artikel niet vergeten! ♡
  Alles natuurlijk weer prachtig geïllustreerd met de nodige mooie foto’s.

  Iedereen tuigt zijn boom op zijn eigen manier op.
  Wij hebben al járen een echte ‘neppert’ staan en creëren de dennengeur door overal zelfgemaakte kerststukjes neer te zetten.
  Echte kaarsen en waxinelichtjes zetten we veilig en goed overzichtelijk…. en vooral veilig neer!
  In de boom hangen minilampjes die een mooi warm licht geven en de boom hangt verder vol met mooie ballen in de traditionele kerstkleuren tsja… dat is een tikkie jeugdsentiment en vind ik persoonlijk het mooiste.
  Ben op het moment bezig om allerlei kerstversiering zelf te maken/vouwen van papier en dat is hartstikke leuk om te doen.
  En zo kom ik al behoorlijk in de kerststemming!

  Alvast… fijne kerstdagen.
  Hoi hoi 🌟🐞🌟

  Like

 2. mooi verhaal en mooie foto’s erbij gedaan deze waren zeker in een tuincentrum gemaakt de kleuren waren schitterend zo krijg je echt zin om meteen je huis te gaan versieren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s